2019 | Blog

Změna je život

20. 10. 2019

Možná jste si položili nějakou z následujících otázek. Proč se ten snažím změnit svůj život? Nebo co mě k tomu vede? Pokud Vás tyto otázky zajímají, tak čtete tento článek správně, totiž v tomto článku se tomu budu věnovat.

Začalo to asi takto. Dříve jsem chodíval s partou kamarádů do hospod, či na rodinné oslavy a jak je zvykem, tak se zde podává alkohol. Teď si asi říkáte, to je normální, žádný problém v tom nevidím. Já Vám musím dát za pravdu, ano je to normální, tedy pokud se na to nepodíváte z úhlu. Abych uvedl vše na rovinu, tak nikdy jsem nepil alkohol ve větší míře a nikdy jsem nebyl opilý. Přesto, když se šlo do hospody anebo na rodinou oslavu, tak bylo skoro povinností se napít. A svým způsobem kolektiv mě nutil pít. Jednou na silvestra, tedy v roce 2016/17, jsem si tohle uvědomil a řekl jsem si, že by to byl zajímavý experiment nepít alkohol a odolat tak nucení kolektivem. No a ten kdo mě již zná, tak ví, že když se do něčeho pustím, tak do toho neskočím jen tak volně, třeba jak to dělá většina kuřáků postupně přestávat. Ne, skočil jsem po tom přímo po hlavě a ze dne na den jsem přestal pít alkohol. Musím se přiznat, že v původním plánu to měl být experiment jen na rok. Možná se budete divit, ale mě se po tom roce změnila chuť a přestal mi alkohol chutnat. V budoucnu se s jistotou vrátím k vínu, ale kdy je tajemstvím. S jistotou také mohu říct, že k tvrdému se jen tak nevrátím, tedy jestli vůbec.

Po roce, když experiment skončil, jsem se ptal sám sebe, kam dál bych mohl hranice experimentu posunout. Dlouho mě nic nenapadalo, ale pak jsem si nějak uvědomil, možná díky mému strachu, o kterém vznikne článek příště, že žiji jen jednou a je jen na mě, jaký život si udělám. Po uvědomění si této skutečnosti mě napadlo: „Hele? Co kdybych si změnil život úplně? Něco, jako takový postupný restart života.“ V ten moment mi to přišlo jako super nápad a nelituji toho do dnes. Pak, ale vznikají otázky: „Jak ho chci změnit? Čím chci být? Co chci změnit? Co mě baví?“ Ano, asi tušíte, že to není jednoduché a až na jednu z těchto otázek neznám odpověď. Jak jistě tušíte, tak je to otázka: „Co mě baví?“ Totiž, když začnete dělat to, co Vás baví, tak díky tomu získáváte postupně odpovědi na ostatní otázky. A tak vzniká Dominik verze 2.0.

Možná že se to někomu může zdát absurdní, ale položte si jednu z mých otázek, či otázku: „Jsem se svým životem spokojený/á?“ Pokud odpovíte ano, tak Vám to nevěřím, protože buď určitě lžete, anebo bych Vám to záviděl. A jestli ne, tak co byste změnili? Proč nejste spokojený/á se svým životem? Pokusil/a jste se změnit svůj život? Povedla se změna, či je někde nějaký problém? A jaký?

Co a jak jsem změnil se postupně dozvíte v příštích článcích.

Jsem moc rád, že jste si tento článek přečetl/a. O to víc, jestli to někoho z Vás inspirovalo, či donutilo se zamyslet. Také děkuji za případné komentáře, zpětné vazby si moc vážím. (Možnost přidání komentáře naleznete pod článkem)

U příštího článku ahoj!

Dominik Valeček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *